Zde je možno přidat recept
Recepty uvidíte dole,níže na této stránce.:
Komentáře
Přehled komentářů
kapr 1 kus
tatarská omáčka 4 lžíce
hořčice 1 lžíce
škrob bramborový Solamyl 1 lžíce
pepř mletý 1 lžička
kmín 1 lžička (drcený)
paprika pálivá 1 lžička
česnek 3 stroužky
sůl 1 lžička
šťáva citronová 0,5 kusů (z 1/2 citronu)
pivo 50 mililitrů
mouka pšeničná hladká Vykuchaného kapra rozkrájejte na podkovy. Tatarskou omáčku, hořčici, solamyl, sůl, koření, utřený česnek, citronovou šťávu a pivo rozmíchejte a směsí potřete kusy ryby. Přendejte je do mísy a přelijte zbytkem marinády. Mísu překryjte fólií nebo alobalem a uložte alespoň na 2 hodiny do chladu (nebo i přes noc).
Jednotlivé porce obalte v hladké mouce a usmažte z obou stran na rozpáleném oleji.
Pikantní chilli kotlety
(fukar.karel@seznam.cz, 7. 2. 2013 23:27)
vepřové maso 4 plátky (kotlety bez kosti)
paprička chilli červená 4 kusy
česnek 4 stroužky
víno červené 1 decilitr (sladké)
sójová omáčka 0,5 decilitrů
olej 0,5 decilitrů
med 4 lžíce
zázvor 1 lžička (mletý)
sůl Chilli papričky nakrájíme nadrobno (můžeme je předem zbavit semínek) a vložíme do misky. Přidáme sójovou omáčku, med, olej, prolisovaný česnek a zázvor a vše dobře rozmícháme. Kotlety na okrajích na několika místech lehce nařízneme, naklepeme je, potřeme připravenou směsí a naskládáme do zapékací mísy. Překryjeme je alobalem, uložíme v chladu a necháme přes noc marinovat.
Pak jednotlivé kotlety opatrně vyjmeme tak, aby marináda stekla zpět do mísy, zprudka je opečeme z obou stran (z každé asi 2 minuty) a vložíme zpět do mísy. Potřeme je zbylou marinádou rozmíchanou s vínem, podle chuti osolíme a pečeme asi 15 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Podáváme s čerstvým chclebem.Dobrou chut
Pstruh ve slaninovém kabátku
(fukar.karel@seznam.cz, 7. 2. 2013 23:19)
pstruh 4 kusy (menší)
slanina anglická 8 plátků (delší)
smetana zakysaná 250 gramů
pepř černý 0,5 lžiček (drcený)
koření chilli 1 špetka (mleté)
paprika sladká 1 lžička
cukr 1 lžička
sůl
olej 1 lžíce
Vykuchané a očištěné pstruhy uvnitř i zvenku posolte, zabalte do plátků slaniny a vložte do olejem vytřené pečicí nádoby.
Dejte do trouby vyhřáté na 200°C a pečte asi 15 minut.
Zakysanou smetanu rozmíchejte se solí, pepřem, chilli, paprikou a cukrem, nalijte na ryby a ještě 5 minut zapékejte.Podávejte s lehkým salátkem či bramboramy.Dobrou chut vám přeji
Ovocná bublanina s pudinkovou polevou navrch
(Miloš, 1. 4. 2011 19:02)
Potřeby:
4 až 5 vajec, 20 dg cukr krupice, půl hery, 20 dg mouky polohrubé, 1 prášek do pečiva a hrnek a půl vlažného mléka.
Postup:
Žloutky a cukr a heru třít do pěny, a udělat sníh z bílků a přidat do toho těsta, mouku, prášek do pečiva a mlíko.Vše lehce promíchat a nalít na vymazaný a moukou vysypaný plech.
Na vrch dát kompotované ovoce (jahody, višně, třešně, meruňky) a dát péct do vyhřáté trouby asi na 150 stupňů.
Pudinková poleva:
Štávu - asi 1/2 litru z kompotu vaříme s jedním pudinkem karamelovým, nebo jahodovým a doto přidat 1 nebo 2 lžice cukru.
Hotovou polevu nalijeme na upečenou bublaninu a necháme ztuhnout.
Jablečný šlehačkový koláč
(candranadi1, 21. 12. 2010 7:30)
Jablečný šlehačkový koláč
Těsto: 300 g polohrubé mouky, 120 g cukru moučka, 150 g másla, 2 vejce. Zadělat těsto, vyválet (lepší je nechat ho chvíli odpočinout v chladu-alespoň půl hodiny až hodinu) a vyložit jím vyšší koláčovou formu až po okraj (já dno formy vyložila pečicím papírem).
Náplň: 10 menších jablek oloupat, pokrájet na plátky, pokapat citronovou sťávou a navrstvit na těsto.
Vrchní vrstva: 1 šlehačka, 130 g cukru moučka, 100 g hladké mouky, 1 vejce, 150 g rozpuštěného vychladlého másla, citronová kůra. Ušlehat šlehačku a do ní opatrně metličkou vmíchat nadvakrát vejce rozšlehané v másle a mouku s cukrem a kůrou. Natřít na jablka.
Posypat asi 2 ČL cukru krupice a trochou skořice a péct na 180 stupňů asi 50 minut. Pokud bude koláč příliš tmavnout, přiklopit pečicím papírem nebo alobalem. krájet až po důkladném vychladnutí!!!! Před podáváním pocukrovat.
Margot řezy
Suroviny (na menší plech asi 20x30 cm): 125 ml šlehačky (já dala Ramu cremefine na šlehání), 120 ml mléka, 1 vejce, 1 PL oleje, 3/4 nastrouhané čokolády Margot, 1 vanilkový cukr, 120 g cukru krystal, 250 g polohrubé mouky, 2 ČL prášku do pečiva. Vše sešlehat dohromady a vlít na plech vyložený papírem na pečení. Péct na 180 stupňů zhruba 20 minut.
Po vychladnutí polít čokoládovou polevou a ozdobit zbylou polovinou šlehačky (ušlehané), posypat zbytkem čokolády Margot (nastrouhat).
Řezy florida
Korpus pudinkový (dávka na malý plech asi 20x30 cm): 3 vejce, 120 g cukru krupice, 1 vanilkový puding, 80 g polohrubé mouky, 2/3 ČL prášku do pečiva, 3 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky šlehat s druhou polovinou tři minuty do pěny, pak přidat vodu a zlehka metličkou vmíchat mouku s pudinkem a práškem do pečiva na střídačku s ušlehanými bílky. Péct na 180 stupňů 15-20 minut.
Vanilkový krém: 100 g Vanilmixu (puding za studena), 250 g vody - zamíchat a nechat 10 minut stát. Ušlehat 125 g másla se 40 g cukru moučka a poté po lžících zašlehat pudink, dochutit rumem (lze nahradit i klasickým pudinkovým krémem). Krém nastříkat na vychladlý upečený korpus do mřížky (jako na mřížkový koláč), mezi něj naskládat pokrájené kompotované meruňky.
Šlehačka: 1 Rama cremefine (rostlinná šlehačka) a 1 vanilkový cukr - ušlehat. Natřít na řezy, ozdobit cukrářskou stěrkou. Každý kousek přizdobit kouskem meruňky (já zdobila ještě zbytkem krému)a cukrářskou polevou (čočka) nebo kouskem čokolády.
Řezy, zákusky, buchty na plech
(candranadi1, 21. 12. 2010 7:24)
Řezy, zákusky, buchty na plech.
Mandarinkové řezy
(obdoba růžových a duhových řezů, lze udělat i najednou a ozdobit vždy půl plechu jiným způsobem)
Piškot (podle receptu Ireny z www.dama.cz): 6 vajec (žloutky bílky zvlášť), 120 g cukru, 2 PL kakaa dosypat do 120 g polohrubou moukou. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky šlehat 4 minuty s druhou polovinou, poté zlehka vmíchat na střídačku bílky a mouku s kakaem. Péct na 180 stupňů asi 18 minut.
Po zchladnutí potřít marmeládou, poklást piškoty, pokapat vaječným likérem. Mezi piškoty poklást kousky kompotovaných mandarinek.
Krém: 200 g zakysané smetany, 1 tvaroh - ušlehat s 1 vanilkovým cukrem a 3-4 PL moučkového cukru. Přidat asi 2 ČL citronové šťávy a vmíchat zlehka ručně 250 ml ušlehané šlehačky nebo rostlinné šlehačky. Připravit želatinový ztužovač dr. Oetker podle návodu a spojit se smetanovou hmotou. Navrstvit na piškot, ozdobit cukrářskou kartou a dozdobit šlehačkou a čokoládou. Důkladně vychladit (nejlépe do druhého dne).
Růžové řezy
Piškot (podle receptu Ireny z www.dama.cz ): 6 vajec (žloutky bílky zvlášť), 120 g cukru, 2 PL kakaa dosypat do 120 g polohrubou moukou. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky šlehat 4 minuty s druhou polovinou, poté zlehka vmíchat na střídačku bílky a mouku s kakaem. Péct na 180 stupňů asi 18 minut.
Po zchladnutí potřít marmeládou, poklást piškoty, pokapat vaječným likérem. Mezi piškoty poklást kousky kompotovaných jahod.
Krém: 200 g zakysané smetany, 1 tvaroh - ušlehat s 1 vanilkovým cukrem a 3-4 PL moučkového cukru. Přidat asi 2 ČL citronové šťávy a vmíchat zlehka ručně 250 ml ušlehané šlehačky nebo rostlinné šlehačky. Připravit želatinový ztužovač dr. Oetker podle návodu a spojit se smetanovou hmotou. 2/3 nalít na piškot, do 1/3 přidat asi 5 rozmixovaných jahod, pro větší kontrast lze malinko dobarvit červeným potravinářským barvivem a navrstvit na světlý krém.
Poslední bílou vrstvu tvoří 250 ml rostlinné šlehačky (např. rama cremefine na šlehání) - oslazené, trochu šlehačky odebrat na finální dozdobení. Povrch je zdobený cukrářskou kartou. Důkladně vychladit (nejlépe do druhého dne).
Perník
(miprS, 4. 11. 2010 20:43)
Ingredience:
1 hrnek cukru, 2 hrnky vody nebo nějakého mléka, 14 lžic oleje, 1 kypřící prášek do perníku, 4 hrnky polohrubé mouky (můžeme namíchat pšeničnou mouku a žitnou v poměru 3: 1) můžeme přidat do těsta: - 2 lžičky kakaa, nebo mletého svatojánského chlebíčku,med,rozinky,oříšky či mandle,na namazání marmeláda
Postup:
Cukr rozmícháme ve vodě (mléce), pak přidáme olej, kypřící prášek, kakao, … nakonec vše smícháme s moukou.
Těsto nalejeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme asi 45 minut v předehřáté troubě. Ještě teplý perník vyklopíme z formy.
Po vychladnutí můžeme rozkrojit a namazat marmeládou a případně polít cukrovou nebo čokoládovou polevou.
Slaný dort
(candranadi1, 5. 10. 2010 12:49)
SLANÝ DORT
Ingredience:
Korpus: 800 g hladké mouky, 4 dl vlažné vody, 0,8 dl mléka, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu,
2 lžíce octa, 4 dkg droždí
1. pomazánka: 1 pomazánkové máslo, 1 vrchovatá lžíce flory, 1 plechovka játrové paštiky,
1 cibule, 2 sladkokyselé okurky, sůl, pepř
2. pomazánka: 1 pomazánkové máslo, 2 sýry lučina, 2 tavené sýry, 5 stroužků česneku, sůl
Sekaná: 400 g mletého masa, 3 vejce, hrst strouhanky, 1 cibule, sůl, pepř, majoránka, česnek - všeho podle chuti
Postup:
Korpus: vše smícháme a necháme asi 30 minut kynout. Potom těsto přendáme do vymazané
a vysypané dortové formy a necháme ještě 20 minut kynout. Pak potřeme těsto vodou se solí
a dáme do vyhřáté trouby na 180 °C . Po 20 minutách znovu potřeme vodou se solí a až zezlátne, je hotový.
Potom v téže dortové formě upečeme sekanou. Všechny suroviny smícháme a urovnáme do vymazané formy. Pečeme asi 1/2 hodiny při 200°C. Necháme vychladnout.
Vychladlý korpus dvakrát podélně rozřízneme. Vybereme ten nejrovnější plát a ten si necháme nahoru. Dolní plát lehce potřeme 1. pomazánkou, na ni položíme sekanou, znovu lehce potřeme touto pomazánkou a přiložíme druhý plát chleba.
Na něj rozetřeme zbytek 1. pomazánky a přiklopíme posledním plátem. Boky a horní stranu dortu pomažeme
2. pomazánkou. Libovolně ozdobíme zbytkem pomazánky, zeleninou, sýrem, uzeninou…
SLANÝ DORT PEČENÝ
Slaný korpus:
500 g polohrubé mouky; 4 dl mléka; 1,5 dl oleje; 3 vejce; 1 prášek do pečiva;
1 lžička nějaké oblíbené bylinky
Postup:
Vše se smíchá a upeče. Peče se asi 25 minut při 180°C.
Do korpusu dáme sekanou upečenou ve stejně velké dortové formě. Aby v dortu držela, namažeme mezi půlky korpusu a sekanou bramborový salát.
Navrch jsem použijeme např. pomazánku z nivy (Niva; tav. sýr; máslo; trochu smetany; petrželka; sůl). Tu také použijeme na nazdobení okraje dortu...
Poté zdobíme např. salámem, šunkou, okurkou, vajíčky, hráškem, kapií a nakonec vše zalijeme čirou želatinou
Saláty
(candranadi1, 5. 10. 2010 12:45)
Syrový šalát s červenou fazuľou (môže byť aj inej farby, alebo zmes navzájom separovane povarených fazuľ)
300 g syra- moravský bochník
150 g paprikových luskov
50 g cibule
200 g sterilizovaných červených fazúľ
1 lyžička sekanej pažítky
olejová zálievka, čierne korenie
(môže byť aj kyslá smotana)
Syr a čerstvé papriky nakrájame na pásiky, cibuľu na tenké pol- kolieska, pridáme odkvapkanú červenú fazuľu, nasekanú pažítku, olejovú zálievku, všetko premiešame a necháme v chlade trochu odležať. Podávame s čerstvým bosniakom.
Syrový šalát so šunkou
150 g tvrdého syra
50 g šunky
100 g jabĺk
50 g sterilizovaných uhoriek (kvasených)
30 g kapie
20 g cibule
100 g majonézy (kyslej smotany)
100 g bieleho jogurtu
10 g horčice
soľ
Všetky suroviny nakrájame na pásiky, cibuľu nadrobno a spojíme zálievkou z majonézy, jogurtu, horčice a trochu soli.
Syrový šalát s jablkom a jogurtom
150 g tvrdého syra
150 g olúpaných jabĺk
100 g bieleho jogurtu
50 g kyslej smotany
citrónová šťava, cukor, soľ, na ozdobu 30 g slaných mandlí alebo orieškov
Syr a olúpané jablká nakrájame na pásiky a spojíme zo zálievkou z bieleho jogurtu, šľahačky, citrónovej šťavy, cukru a soli. Šalát vychladíme a ozdobíme sekanými mandľami alebo orechmi.
Syrový šalát s feferónkami
150 g tvrdého syra- eidam
200 g sterilizovaného paprikového šalátu
50 g sterilizovaných uhoriek
50 g kapie
50 g feferónov
50 g oleja
(môže byť aj kyslá smotana)
čierne korenie mleté, soľ, worcester
Syr, uhorky a kapiu nakrájame na pásiky. Pridáme prekrájaný sterilizovaný paprikový šalát, nasekané feferónky a premiešame s olejom, čiernym korením, soľou a worcestrom.
Bavorský syrový šalát
300 g pivného syra alebo blaťáckého zlata (na type syra nezaleží)
150 g mäkkého salámu /mortadella, diétna saláma alebo šunková saláma/
10 ks reďkoviek
100 g cibule
1 lyžička nasekanej pažítky
klasická zálievka, čierne korenie
Syr a salám nakrájame na plátky a tie potom na väčšie štvorčeky, pridáme tenké kolieska nakrájanej reďkovky a cibule, nasekanú pažítku, všetko premiešame a zalejeme klasickou zálievkou.
Holandský syrový šalát
150 g syra- eidam (môže byť aj iný druh syra)
150 g šunkovej salámy
150 g jabĺk
150 g sladkokyslých uhoriek
1 lyžička sekanej pažítky
100 g majonézy (kyslej smotany)
50 g bieleho jogurtu
1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžička horčice
soľ, na ozdobu hlávkový šalát
Syr, salámu, olúpané jablká a uhorky nakrájame na jemné pásiky, pridáme sekanú pažítku, majonézu, biely jogurt, citrónovú šťavu, horčicu, trochu soli, premiešame a dáme vychladiť. Podávame na listoch hlávkového šalátu.
Rokfortový (Nivový) šalát s ovocím
200 g syra Rokfort (Niva)
150 g banánov
100 g ananásového kompótu bez nálevu
100 g hrozna
200 g kyslej krémovej smotany
šťava z polovice citrónu, soľ, čierne korenie mleté
1 hlávka šalátu
Syr Niva a banány nakrájame na kocky, pridáme kocky ananásového kompótu, hrozno prekrojené na polovice, kyslú smotanu, citrónovú šťavu, trochu soli, a čierneho korenia, na pásiky nakrájaný hlávkový šalát a všetko zľahka premiešame.
Saláty
(candranadi1, 5. 10. 2010 12:43)
Švajčiarsky šalát
150 g tvrdého syra- ementál
150 g šunky
150 g sterilizovanej kapie
150 g sladkokyslých uhoriek (kvasených)
50 g cibule
100 g bieleho jogurtu
50 g majonézy (kyslá smotana)
1 lyžica vinného octu /citrónovej šťavy/
soľ, čierne (biele) korenie
Syr, šunku, kapiu a uhorky nakrájame na pásiky, pridáme na tenké pol- kolieska nakrájanú cibuľu, biely jogurt, majonézu, ocot alebo citrónovú šťavu, soľ, korenie, všetko zľahka premiešame a vychladíme. Šalát prizdobíme hlávkovým šalátom a petržlenovej vňate.
Syrový šalát s paprikami
400 g tvrdého eidamu alebo goudy (opečené zemiaky, opražená tekvica)
50 g čerstvej zelenej papriky
50 g čerstvej červenej papriky
50 g čerstvej žltej papriky
50 g póru
50 g cibule
5 lyžíc oleja
3 lyžice vinného octu
1 lyžička cukru
soľ, čierne korenie mleté
Tvrdý syr nakrájame na kocky, pridáme na pásiky nakrájané papriky, na tenké kolieska nakrájaný pór, jemne krájanú cibuľu, zalejeme zálievkou z oleja, vinného octu, cukru, soli a čierneho korenia, premiešame a vychladíme.
Pikantný syrový šalát
200 g syra eidam
50 g šunkového salámu
100 g sterilizovaných šampiónov
50 g kapie
1 vajce natvrdo
30 g kečupu
30 g stolného oleja
20 g horčice
citrónová šťava, soľ
Syr, šunku a kapiu nakrájame na tenké pásiky, šampiňóny na plátky a spojíme kečupom, olejom, horčicou, citrónovou šťavou a soľou. Nakoniec pridáme nasekané vajce uvarené natvrdo a jemne premiešame.
Syrový šalát so zelerom (môže byt lahôdkový zeler, u ktorého sa používajú stopky veľmi krátko povarene v slanej vode)
100 g tvrdého syru
200 g sterilizovaného zeleru
100 g jabĺk
100 g sterilizovaných uhoriek
100 g varených zemiakov
50 g cibule
pažítka
Zálievka: 100 g kyslej smotany , 50 g oleja, šťava z polovice citróna, 1 lyžička horčice, soľ, čierne korenie mleté
Všetky suroviny nakrájame na kocky, cibuľu jemne pokrájame a všetko premiešame zálievkou.
Pudinkové řezy se skořicí
(candranadi1, 30. 9. 2010 11:25)
Pudinkové řezy se skořicí
Těsto: 4 vejce, 20dkg cukru krupice. 20dkg hl. mouky, 1 prášek do pečiva, 1 dcl oleje. Celá vejce ušleháme s cukrem, potom přidáme olej a mouku s práškem do pečiva. Vylijeme na vyšší plech vyložený pečicím papírem. Uvaříme puding: 1 l mléka, 3 vanilkové pudinky, 5 PL cukru. Ještě horký pudink nalijeme cik cak na těsto, srovnáme stěrkou a teprve nyní dáme vše péci na cca 20-25 minut na 180 stupňů.
Na upečený jen lehce zchladlý moučník navrstvíme 2 zakysané smetany smíchané se 2 vanilkovými cukry. Po vychladnutí jsem potřela 1 ušlehanou šlehačkou Dr. Oetker z prášku, ozdobila vidličkou a posypala přes sítko skořicí. Před podávám je možné dozdobit na šlehačku ovocem (já dávala čerstvé jahody a bylo to vynikající)!
Žravé řezy
Těsto: 250g cukru, 150g hladké mouky, 5 vajec (žloutky, bílky zvlášť), 5 lžic horké vody, 1/2 prášku do pečiva. Žloutky, cukr, vodu ušlehat, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh. Pečeme ve formě s vyšším okrajem, vymazané tukem, vysypané hrubou mukou. Elektrická trouba cca 180°C. Upéct a nechat vychladnout.
Náplň: 1 šlehačka, 2 zakysané smetany (čím hustější, tím lepší), kompotované ovoce dle chuti. Ušleháme šlehačku do tuha, osladíme dle chuti. Kysané smetany opatrně smícháme se šlehačkou a přidáme na kostičky nakrájené okapané ovoce. Směs natřeme na vychladlý moučník.
Želé: Šťávu z kompotu dolijeme vodou, abychom měli 3/4 litru tekutiny. Tu povaříme se 2 pudinky. Prochladlé želé nalijeme na náplň a dáme do ledničky.
Poloviční dávku.. 3 vejce, 90 g mouky polohrubé, 90 g cukru. Na náplň jsem dala 300 šlehačky, 1 ztužovač, 1 zakysanku, 1 vanilkový cukr, cukr a jahody Vrch jsem udělala z Hami šťávičky doředěné vodou na 300 ml + 1 vanilkový pudink bez vaření.
Šťouchaná buchta podle Lucie z Mimibazaru
Těsto: 35 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru, 1 prášek do pečiva, 12 dkg rozpuštěné Hery, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 3/4 hrnku mléka, špetička soli. Mouku, cukr, prdopeč a sůl promícháme, přidáme i ostatní "mokré" suroviny a promícháme. Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme dorůžova. Po upečení druhým koncem vařečky našťoucháme po celé buchtě "šťouchance".
Poleva: 18dkg másla nebo Hery, 4 lžíce rumu, 3 lžíce horké vody, 30 dkg práškového cukru (dala jsem jen 20), 4 dkg kakaa. Máslo, rum a vodu rozpustíme a přidáme cukr smíchaný s kakaem. Vaříme do spojení. Necháme chvíli zchladnout a potom nalijeme na moučník a rozetřeme, aby se poleva dostala do všech dírek. Necháme ztuhnout.
Margot řezy
(candranadi1, 30. 9. 2010 11:22)
Margot řezy
Suroviny (na menší plech asi 20x30 cm): 125 ml šlehačky (já dala Ramu cremefine na šlehání), 120 ml mléka, 1 vejce, 1 PL oleje, 3/4 nastrouhané čokolády Margot, 1 vanilkový cukr, 120 g cukru krystal, 250 g polohrubé mouky, 2 ČL prášku do pečiva. Vše sešlehat dohromady a vlít na plech vyložený papírem na pečení. Péct na 180 stupňů zhruba 20 minut.
Po vychladnutí polít čokoládovou polevou a ozdobit zbylou polovinou šlehačky (ušlehané), posypat zbytkem čokolády Margot (nastrouhat).
Řezy florida
Korpus pudinkový (dávka na malý plech asi 20x30 cm): 3 vejce, 120 g cukru krupice, 1 vanilkový puding, 80 g polohrubé mouky, 2/3 ČL prášku do pečiva, 3 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky šlehat s druhou polovinou tři minuty do pěny, pak přidat vodu a zlehka metličkou vmíchat mouku s pudinkem a práškem do pečiva na střídačku s ušlehanými bílky. Péct na 180 stupňů 15-20 minut.
Vanilkový krém: 100 g Vanilmixu (puding za studena), 250 g vody - zamíchat a nechat 10 minut stát. Ušlehat 125 g másla se 40 g cukru moučka a poté po lžících zašlehat pudink, dochutit rumem (lze nahradit i klasickým pudinkovým krémem). Krém nastříkat na vychladlý upečený korpus do mřížky (jako na mřížkový koláč), mezi něj naskládat pokrájené kompotované meruňky.
Šlehačka: 1 Rama cremefine (rostlinná šlehačka) a 1 vanilkový cukr - ušlehat. Natřít na řezy, ozdobit cukrářskou stěrkou. Každý kousek přizdobit kouskem meruňky (já zdobila ještě zbytkem krému)a cukrářskou polevou (čočka) nebo kouskem čokolády.
Rychlé pařížské kostky
(candranadi1, 30. 9. 2010 11:20)
Rychlé pařížské kostky
Korpus (forma 20x24): 2 vejce, 1 PL prosátého kakaa dovážit do 80 g polohrubou moukou, 80 g cukru krupice, 2 PL teplé vody, menší 1/2 ČL prášku do pečiva. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct cca 10-15 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí pokapat vaječným likérem.
Rychlý pařížský krém: Ušlehat 250 ml rostlinné šlehačky. 2/3 ušlehané šlehačky odebrat a všlehat do ní 2 PL kakaa rozpuštěného v trošce vody a 3 PL nugety povolené v mikrovlnné troubě (ne teplé!). Do zbylé třetiny šlehačky přidat trochu vaječného likéru a koňakovou šlehačku stříkat zdobící špičkou na řezy. Dozdobit čokoládovými šupinkami a jahodou.
Pohádkové řezy
Korpus: 4 vejce, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 120 g polohrubou moukou, 120 g cukru krupice. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, poté vmíchat na střídačku mouku s kakaem a bílky. Péct 15-18 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí rozříznout na třetiny.
Krém Pohádka od sajmonky: 15 g hladké mouky + 15 g másla umíchat na světlou jíšku. Poté zalít 125 ml mléka a uvařit hustou kaši. Ušlehat 125 g másla (já dala napůl s Herou) s 50 g moučkového cukru a 20 g prosátého kakaa, přidat po lžících vychladlou kaši.
Šlehačka: 1 Rama cremefine na šlehání ušlehaná s 1 vanilkovým cukrem.
Skládání: První vrstvu piškotu pomazat nugetou a krémem Pohádka, poklást banány. Druhou vrstvu pomazat šlehačkou. Vršek a boky řezů potřít zbylým krémem, boky ozdobit strouhanou čokoládou na vaření. Zbytkem šlehačky ozdobit vršek řezů, čokoládové ozdoby jsou z polevy Carla natřené na folii na čokotranfer (prodávají cukrářské potřeby) a rozřezané na trojúhelníky
Mandarinkové řezy
(candranadi1, 30. 9. 2010 11:16)
Mandarinkové řezy
(obdoba růžových a duhových řezů, lze udělat i najednou a ozdobit vždy půl plechu jiným způsobem)
6 vajec (žloutky bílky zvlášť), 120 g cukru, 2 PL kakaa dosypat do 120 g polohrubou moukou. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky šlehat 4 minuty s druhou polovinou, poté zlehka vmíchat na střídačku bílky a mouku s kakaem. Péct na 180 stupňů asi 18 minut.
Po zchladnutí potřít marmeládou, poklást piškoty, pokapat vaječným likérem. Mezi piškoty poklást kousky kompotovaných mandarinek.
Krém: 200 g zakysané smetany, 1 tvaroh - ušlehat s 1 vanilkovým cukrem a 3-4 PL moučkového cukru. Přidat asi 2 ČL citronové šťávy a vmíchat zlehka ručně 250 ml ušlehané šlehačky nebo rostlinné šlehačky. Připravit želatinový ztužovač dr. Oetker podle návodu a spojit se smetanovou hmotou. Navrstvit na piškot, ozdobit cukrářskou kartou a dozdobit šlehačkou a čokoládou. Důkladně vychladit (nejlépe do druhého dne
Růžové řezy
6 vajec (žloutky bílky zvlášť), 120 g cukru, 2 PL kakaa dosypat do 120 g polohrubou moukou. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky šlehat 4 minuty s druhou polovinou, poté zlehka vmíchat na střídačku bílky a mouku s kakaem. Péct na 180 stupňů asi 18 minut.
Po zchladnutí potřít marmeládou, poklást piškoty, pokapat vaječným likérem. Mezi piškoty poklást kousky kompotovaných jahod.
Krém: 200 g zakysané smetany, 1 tvaroh - ušlehat s 1 vanilkovým cukrem a 3-4 PL moučkového cukru. Přidat asi 2 ČL citronové šťávy a vmíchat zlehka ručně 250 ml ušlehané šlehačky nebo rostlinné šlehačky. Připravit želatinový ztužovač dr. Oetker podle návodu a spojit se smetanovou hmotou. 2/3 nalít na piškot, do 1/3 přidat asi 5 rozmixovaných jahod, pro větší kontrast lze malinko dobarvit červeným potravinářským barvivem a navrstvit na světlý krém.
Poslední bílou vrstvu tvoří 250 ml rostlinné šlehačky (např. rama cremefine na šlehání) - oslazené, trochu šlehačky odebrat na finální dozdobení. Povrch je zdobený cukrářskou kartou. Důkladně vychladit (nejlépe do druhého dne).
Jablečný šlehačkový koláč
Těsto: 300 g polohrubé mouky, 120 g cukru moučka, 150 g másla, 2 vejce. Zadělat těsto, vyválet (lepší je nechat ho chvíli odpočinout v chladu-alespoň půl hodiny až hodinu) a vyložit jím vyšší koláčovou formu až po okraj (já dno formy vyložila pečicím papírem).
Náplň: 10 menších jablek oloupat, pokrájet na plátky, pokapat citronovou sťávou a navrstvit na těsto.
Vrchní vrstva: 1 šlehačka, 130 g cukru moučka, 100 g hladké mouky, 1 vejce, 150 g rozpuštěného vychladlého másla, citronová kůra. Ušlehat šlehačku a do ní opatrně metličkou vmíchat nadvakrát vejce rozšlehané v másle a mouku s cukrem a kůrou. Natřít na jablka.
Posypat asi 2 ČL cukru krupice a trochou skořice a péct na 180 stupňů asi 50 minut. Pokud bude koláč příliš tmavnout, přiklopit pečicím papírem nebo alobalem. krájet až po důkladném vychladnutí!!!! Před podáváním pocukrovat.
Plněné palačinky
(miprS, 30. 9. 2010 10:58)
Potřebujeme:
2 palačinky, nutela, nahrubo posekané opražené lískové oříšky, 2 kopečky zmrzliny Algida, na ozdobení šlehačka, čokoláda, plátky nektarinky, kandované ovoce, lístek máty
Jak na to:
Hotové palačinky potřeme nutelou a posypeme nahrubo posekanými opraženými lískovými jádry. Zabalené palačinky dáme na talířek, doplníme zmrzlinou, plátky nektarinky, šlehačkou a čokoládou, nakonec ozdobíme kandovanou třešní a mátou.
Kuře na paprice
(miprS, 23. 9. 2010 16:56)
Ingredience pro přípravu jídla
* 1 kuře nebo prsa či stehna
* 4 lžíce sladké papriky
* 2 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
* 3 dl sladké smetany
* 1 cibule
* 350 ml vody
* 4 dl mléka
* 1/2 bujónu
* olej
* sůl
V hrnci nebo papiňáku zpěníme cibuli s paprikou a zalijeme vodou. Do toho dáme osolené maso a vaříme nebo dusíme doměkka. Potom kuře vyndáme a do šťávy, která zůstala, přidáme smetanu, mléko a bujón. Omáčku poté zahustíme jíškou z mouky a vody. Dvě tři minutky povaříme, podle chuti osolíme a podáváme s houskovým knedlíkem.
Svíčková na smetaně
(miprS, 9. 9. 2010 17:42)
Potřeby:
3 lžíce rostlinný olej,2 ks nové koření,5 dkg
slanina,1 balíček zmrazená zelenina na svíčkovou,
citronová šťáva,4 dl vývar,2 ks černý pepř,
1 ks bobkový list,1 lžíce,cukr,700 g hovězí svíčková,3 lžíce hladká mouka,sůl,1 ks
smetana ke šlehání,cibule
Příprava:
Svíčkovou odblaníme, osolíme a protkneme trochou nakrájené slaniny. Na tuku zprudka po všech stranách opečeme. Maso vyjmeme a přidáme zbytek slaniny, kterou nakrájíme na kostičky, 1 balení zeleniny, cibulku a vše osmahneme do světlehněda. Poté znovu vložíme maso, podlijeme, přidáme koření a dusíme v předehřáté troubě. Maso poléváme šťávou nebo podle potřeby podléváme vývarem. Když je maso měkké, tak ho vyjmeme.
Šťávu se zeleninou rozmixujeme, přidáme smetanu a chvíli povaříme. Svíčkovou omáčku dochutíme cukrem, citronovou šťávou. Na talíři dáme na omáčku kopeček brusinkového kompotu.
Bramboráky
(miprS, 4. 9. 2010 21:43)
Suroviny:*brambory*mléko*polohrubá mouka
*olej*vejce*majoránka*česnek*sůl
Brambory oloupeme a nastrouháme,
česnek prolisujeme a ve vhodné míse smícháme s vajíčkem.
Přidáme majoránku a sůl. Je-li třeba, můžeme lehce zahustit moukou.
Směs necháme dvacet minut odstát a pak na pánvi smažíme placky.
Je-li těsto moc řídké, můžeme buďto přidat mouku nebo odlít tekutinu.
Lečo
(miprS, 2. 9. 2010 19:03)
Suroviny:
3 lžíce sádla, 1 větší cibule na drobno, 1 stroužek česneku, utřený, 2 lžíce sladké papriky, 5 paprik na nudličky nakrájených, 0,5 kg rajčat, oloupaných a nakrájených, 0,5 lžičky soli, pepř, plechovka rajského protlaku 17 dkg, 0,5 kg uzeniny, 2-3 vejce
Postup:
Ve dvoulitrovém hrnci rozehřejeme sádlo, zpěníme cibuli, přidáme česnek. Vmícháme sladkou papriku aby byla cibule hezky obalená. Přidáme papriky, přikryjeme a dusíme 10 - 20 minut až papriky změknou. Přidáme vše ostatní krom protlaku a vajec a dusíme dalších 20 minut. Pokud rajčata nepustí dost štávy přilijte přiměřeně vody. Až je vše měkké, přidejte vejce a míchejte prudce vařící se, až se vejce srazí. A pozor, závěrečný trik: vše se krásně zahustí právě teď přidaným rajským protlakem. Bez něj je lečo pokrm vodový, řídký a nevábný, protlak mu dodá tu správnou konsistenci.
Nápoje..
(candranadi1, 31. 8. 2010 13:34)
Piña Colada (piňa koláda)
5. září 2009 | 12.11 | rubrika: Recepty-nápoje
Sladké pokušení z karibských pláží s dominující ananasovo-kokosovou chutí, které ocení hlavně ženy. Ale zkrátka nepřijdou ani mužští milovníci sladkých long drinků, vždyť za jeho vznik prý vděčíme nejslavnějšímu pirátovi Portorika, který se jmenoval Roberto Corfesí. Není se čemu divit, že právě v Portoriku se Piña Colada stala "oficiálním" nápojem.
Ingredience
* 5 cl Havana Club Añejo Blanco rum
* 2 cl kokosového sirupu
* 2 cl smetany
* 12 cl ananasové šťávy
* čerstvý ananas
* koktejlová třešeň
* led
Do šejkru nasypte led a vlijte všechny tekuté ingredience. Vše důkladně protřepejte
Obsah včetně ledu vlijte do sklenice.
Seřízněte klínek čerstvého ananasu i se slupkou, připravte si koktejlovou třešeň, sepněte je párátkem a ozdobte sklenici. Ananas musíte naříznout.
Piña Coladu můžete připravovat i v mixeru a bez smetany, která v původní receptuře není.
další co je chutné a osvěžující:
Mojito (mochito)
Synonymum pro klasický kubánský koktejl, bez kterého si dnes nedokážeme léto ani představit. Sladkokyselá osvěžující chuť udělá dojem doslova na každého. Naučte se klasické mojito, ochucené mojito a nebo se pusťte do party verze maximojita. Tedy 8 porcí klasického mojita v jedné nádobě s dlouhými brčky.
Ingredience
* 6 cl Havana Club Añejo Blanco rum
* sodovka
* limeta
* 2 lžičky třtinového cukru
* máta
* drcený led
Do tumbleru pokrájejte na kostky polovinu až celou limetu. Záleží na šťavnatosti plodu. Přidejte třtinový cukr a důkladně rozmačkejte mudlerem.
Přidejte hrst máty – zhruba lístky ze tří snítek a znovu zlehka promačkejte.
Sklenici zasypte drceným ledem.
Odměřte a přidejte rum. Dolijte sodovkou.
Vše důkladně promíchejte. Ozdobte snítkou máty a přidejte široké tzv. jumbo brčko nebo dvě brčka obyčejná.
Jestli se vám klasická mojito chuť omrzela, můžete si připravit ovocnou variantu a to tak, že na začátku k limetě a cukru přidáte trochu jahod, malin nebo borůvek. Dolít se dá také brusinkový nebo grepový džus. Chuť zvýrazníte střikem citronového nebo limetového sirupu Cordial.
do tretrice..
B-Celebration
Mladší z rodiny koktejlů z originální karlovarské Becherovky, který vznikl v roce 2007 k dvoustým narozeninám Becherovky. Proto má právě tento název. Je osvěžující, ale přijde k chuti nejen v horkých letních dnech.
Popis postupu
Ingredience
* 3 cl becherovky
* 1 cl jablečného likéru (zelené jablko)
* zázvorová limonáda (Ginger Ale)
* snítka čerstvé máty
* několik kostek ledu
* limeta
Vložte do sklenice několik kostek ledu.
Odměřte a na led postupně nalejte becherovku a jablečný likér.
Limetu nakrájejte na osminky. Jeden měsíček vymáčkněte do sklenice a vhoďte dovnitř.
Dolijte zázvorovou limonádu. Dozdobte snítkou máty. Nezapomeňte na brčko a míchátko.
Míchátkem vmáčkněte mátu do drinku a sami si jej promíchejte. Zlepšíte chuť i aroma.
Pikantní podkoy z kapra-může být i jinná ryba
(fukar.karel@seznam.cz, 7. 2. 2013 23:31)